Rabu, Februari 16, 2011

HANYA TIGA SAHAJA ORANG MELAYU.TAK BISING PUN !.


Jumlah kekayaan terkumpul 40 individu terkaya disini meningkat 30 peratus. Namun dari kesemua yang terkaya , hanya tiga sahaja individu bumipetera yang tersenarai.Yang selebihnya adalah berbangsa CINA.

Walaupun begitu,orang melayu tetap bersyukur dengan apa yang ada.Orang melayu tidak akan mempersoalkan bagaimana orang2 cina mendapat kekayaan tersebut dan tidak akan cemburu sehingga sanggup menggadai maruah Negara Malaysia .
Diharapkan orang2 CINA tidak lagi mempersoalkan DEB yang dilaksanakan oleh kerajaan bagi menjamin pembahagiaan kekayaan adalah seimbang.


Menurut majalah MB terbitan 16 Februari itu, jumlah kekayaan terkumpul mereka pada 21 Januari tahun ini RM206.27 bilion berbanding RM156.7 bilion setahun lalu.Peningkatan itu selaras dengan kenaikan 20 peratus di FBM KLCI.Jumlah bilionaire bagi tahun ini juga meningkat iaitu 27 orang - lima lebih ramai berbanding tahun lalu.Daripada 20 individu terkaya itu, hanya tiga adalah golongan bumiputera.
Mereka adalah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary Foundation yang menerajui Kumpulan DRB-Hicom. Beliau menduduki tangga ketujuh dengan kekayaan RM8.84 bilion.

Di tangga kesebelas adalah Tan Sri Azman Hashim daripada Kumpulan Arab-Malaysian
dengan kekayaan RM3.9 bilion manakala anak mantan perdana menteri, Datuk Mokhzani dari
Kenchana Petroleum di tangga ke-19 dengan RM1.6 bilion.
Terus mendahului senarai itu adalah Tan Sri Robert Kuok, dengan kekayaan RM50.04 bilion
manakala Tan Sri T Ananda Krishnan di tangga kedua dengan RM45.78 bilion.

Tan Sri Teh Hong Piow dari Public Bank pula naik ke tangga ketiga dengan kekayaan diramalkan pada RM12.77 bilion. Tempat keempat adalah pemilik IOI Corporation Bhd - Tan Sri Lee Shin Cheng dengan kekayaan RM12.74 bilion.

Kedudukan Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting kekal pada tangga kelima pada nilaiRM10.89 bilion manakala pemilik Kumpulan Hong Leong - Tan Sri Quek Leng Chan menduduki tangga keenam pada RM10.75 bilion.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mereka menyalak kerana tamak dan tak ingat mati !

Tanpa Nama berkata...

bukan ingat nak mati bro, mereka nak menguasai semua yang ada kat malaysia ni..